Sivu 1/1

Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista!?

ViestiLähetetty: 13.01.2024 06:55
Kirjoittaja SaulinShakki
Joukkuepikashakin SM kisat ovat vuonna 2024 elokuun alussa. Pitäisikö kisassa käyttää 5 +0.vai 3 + 2 miettimisaikaa? Voit halutessasi luoda tähän esim Formsilla gallupin tai voin tällaisen tehdä mikäli koetaan kysely kiinnostavaksi.

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 16.01.2024 18:16
Kirjoittaja Joose Norri
Edesmenneellä foorumilla tästä puheltiin ja mainitsin että sellaista pitäisin arvottomana - tosi asiassa pitäisin helposti harhaanjohtavana. Nyt on tämä Hesarin juttu, jossa puhutaan täsmälleen syistä miksi näin on, myös siis valtavan paljon laajemmissa kyselyissä, ja huomautetaan erityisesti että "Tilastokeskus korjaa aineiston käsittelyssä (osuuksia) tilastollisesti niin, että aineisto on kattava otos Suomen kansasta." Tällaiseen ei olisi mitään mahdollisuuksia.

Kirjoitus ei liene vapaasti nähtävissä. Tässä yksi kohta: ”Jos iso osa väestöstä ei vastaa kyselyyn, mikä on niiden harvojen vastaajien motiivi vastata?” Donovan kysyy ja vastaa itselleen: ”Politiikkaan liittyvissä kyselyissä poliittisesti aktiiviset vastaavat muita todennäköisemmin, mikä vääristää tuloksia. Talouteen liittyvissä kyselyissä taas pessimistiset ihmiset vastaavat muita todennäköisemmin.”

https://www.hs.fi/visio/art-2000010111082.html

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 24.02.2024 23:54
Kirjoittaja Panu Laine
Kysely voisi kyllä olla paikallaan - laajana, jotta eri asioista saataisiin kentän näkemystä esiin. Shakkipiirit ovat sen verran pienet, että tilastollisesti kaikin puolin pätevää aineistoa ei ehkä saa, mutta mielenkiintoista se silti olisi. Edellisen kerran liitto kyseli laajasti kentän tuntoja 2012, joten olisiko jo aika …?

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 13.03.2024 19:05
Kirjoittaja othello1
Tämä keskustelu on nyt aivan turha!
HSC teki onnistuneen päätöksen siirtyä 3 + 2 miettimisaikaan joukkueblixteissä.
5 + 0 aika tulee onneksi nyt kuolemaan pois.

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 15.03.2024 18:57
Kirjoittaja pilvet
othello1 kirjoitti:HSC teki onnistuneen päätöksen siirtyä 3 + 2 miettimisaikaan joukkueblixteissä.

Shakillisti oikea päätös ja olisi pitänyt muuttaa jo aikaisemmin. Pelaajat kyllä sopeutuu uuteen aikaan.

Nähdäkseni ainut negatiivinen asia, että tapahtuman luonne muuttuu, kun tasoerot korostuu. 5+0 pystyy monesti spekuloimaan ajalla esim. siirtämällä nopeasti, mutta 3+2 jos sulla on häviö asema, niin käytännössä voi luovuttaa

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 16.03.2024 09:22
Kirjoittaja Joose Norri
Viiden minuutin pikapeli on shakillisesti parempi, tässä korostuu kellon osuus. Mutta mikäpä tätäkin eri peliä pelatessa.

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 19.04.2024 11:44
Kirjoittaja Arzi
Joose:"Viiden minuutin pikapeli on shakillisesti parempi, tässä korostuu kellon osuus. Mutta mikäpä tätäkin eri peliä pelatessa."

Shakillisesti parempi? En oikein ymmärrä miten se on mahdollista vitosella? Mikäli toinen on muutaman sekunnin jäljessä, niin hänen pitää joko tehdä matti, syödä kaikki vastustajan nappulat (ei kuitenkaan kuningasta) tai tehdä ikuinen shakki selvitäkseen häviämättä. Vastustajan virhesiirto täydellisessä voittoasemassa saattaa myös auttaa. Vastustaja voi syöttää kaikki nappulat ja jättää vain yhden sotilaan (ei reunasotilas) pelilaudalle sekä voittaa ajalla. Onko tämä shakillinen tapa? Ehkä tarkoitat sitä, että shakillinen ei ole pelillinen tapa vaan tuuriin tai sokeuteen liittyvä? 3+2:lla on mahdollista pelata peli teknisesti oikein ja voittaa "oikealla tavalla". Aloittelijat kehittyvät paremmin shakissa opetellessa myös tekniikkaa kuin toivoa vastustajan sokeutta aikapulavaiheessa. Nappuloiden kaataminen ja kellon rikkominen aikapulavaiheessa ei ole shakillista peliä vaan pelkkää sähläämistä, jossa lopuksi huudetaan tuomareita apuun. Muuttuvat ja sekavat säännöt vitosella (melkein joka vuosi) poistuvat, kun siirrytään 3+2:een ja noudatetaan Fiden sääntöjä.

Re: Pitäisikö tehdä kysely elokuun jblixtien peliformaatista

ViestiLähetetty: 21.06.2024 12:14
Kirjoittaja Gambiitti
3+2 on kivempi pelata niin netissä kuin livenäkin.