Shakin analyysi-ilta Areenalla tiistaina 1.10.2024 klo 17.30–20.00: Budapestin shakkiolympialaiset
Vaikka Unkari on ollut keskeisimpiä shakkimaita parisataa vuotta, pelattiin shakkiolympialaiset siellä nyt ensi kerran (1926 Budapestissa oli epävirallinen pieni joukkuekilpailu FIDEn kokouksen yhteydessä). Pelaajia ilmoittautui 1884, joukkueita 197 avoimessa ja 183 naisten kilpailussa, molemmat ennätyksiä. Tosin toteutuneet luvut jäivät näistä pääasiassa järjestäjien haasteiden takia, joista isoin oli viisumiongelmat. Avoimessa kilpailussa pelasi lopulta 188 ja naisten kilpailussa puolestaan 169 joukkuetta.
Intia voitti molemmat mestaruudet; nämä olivat ensimmäiset kullat maalle yksien pronssien jälkeen – kenties shakin synnyinmaan dominoinnin alku? Viswanathan Anandin uran yhdenlaisena täyttymyksenä tätäkin voidaan pitää, vaikkei hän nyt ollut kapteeninakaan mukana, onhan FIDEn varapresidentti. Avoimessa ryhmässä tulos 21/22 joukkuepistettä on paras nykyisen pistelaskun aikana (2008-) ja ylipäänsä yksi parhaista. Ykköspöydän Gukesh Dommaraju (9/10), jonka moni odottaa seuraavaksi voittavan MM-ottelussa Dingin, oli kisojen tähti, mutta Arjun Erigaisi, kolmospöydällä 10/11, yhtä kantava. Toista sijaa jakoi 17 pisteellä viisi joukkuetta, joiden järjestykseksi vertailu tällä kertaa sai USA, Uzbekistan, Kiina, Serbia, Armenia. Nykyjärjestelmän heikkouksia on, että hopea- ja pronssijoukkueet eivät pelanneet keskenään, mikä ei ole ensimmäinen kerta. Neljä kärkisijoitettua otti neljä kärkisijaa.
Naisissa Intia nousi voittoon 19 pisteellä, kun johtanut, kymmenenneksi sijoitettu Kazakstan pelasi kaksi viimeistä otteluaan tasan. Pronssin otti USA parhaana 17 pisteen joukkueena, siinä olivat myös Espanja, Armenia ja Georgia. Naisten kilpailu hyötyi FIDEn projekteista tukea naisten shakkia, useampi maa lähetti ensi kertaa joukkueen taloudellisen tuen varassa, mutta vain yksi pelaaja elolistan kärkikymmeniköstä oli paikalla. Kiinalta puuttui kärkinelikko, Ukrainalta Muzychukin sisarukset, ja Intian Koneru Humpy ja venäläiset olivat poissa.
Avoimessa ryhmässä joukkueemme Keinänen, Sipilä, Agopov, Lahdelma, Wartiovaara oli alkurankingissa 56. ja ylitti maaliviivan sijalla 55 jättäen tosin elopisteitä maailmalle. Kuudenneksi sijoitettu Norja oli 14. (toki Carlsenin elo vääristää alkusijoitusta), Ruotsi 30., Viro 51., Färsaaret 52., Tanska 60. ja Islanti 68.
Naisten joukkueemme Keinänen, Paasikangas, Bederdin, Puuska, Sippola sijoittui 53:ksi oltuaan alkurankingissa 50., elopisteitä tuli Suomeen paljon. Viro 33., Norja 45, Ruotsi 46., Tanska 51., Islanti 58.
Panu Laine kertoo myös FIDEn kongressin tapahtumista, muun muassa Grönlannilla lienee seuraavissa kisoissa joukkue, hän itse tuli FIDEn yleiskokouksessa uudestaan valituksi Verification Commissionin eli FIDEn sisäisen audit -toiminnon jäseneksi ja sai varapuheenjohtajan paikan. Tervetuloa kuulemaan uutisia shakkipolitiikan huipulta ja nauttimaan peleistä.
Joose Norri