Ikävä kyllä HSL:n tiedotuslinja on jo monta vuotta ollut sellainen, että joko ei kerrota mitään ennen kuin vasta jälkikäteen, tai sitten tiedote - tai "tiedote" - herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Kimmon viesti on hyvä esimerkki tästä, ja HSL:n puheenjohtajakin ehätti jo Facebookissa kertomaan, ettei "postaa asiasta enempää". Luulevatko he tosiaan, ettei shakkiväkeä kiinnosta, missä ensi vuonna pelataan?
Esteettömyys: Tukholmankadulla on 1 porras, jonka ylittäminen esim. pyörätuolilla onnistuu tuulikaapissa olevaa kiilaa käyttäen.. Ns. lastausovi sijaitsee sisäpihalla.
Esteettömyydessä portaiden määrä ei ole ainoa ratkaiseva asia, vaan esim. raskaat lasiovet (varsinkin kahdet peräkkäin) ovat hankalia niin pyörätuolilla kuin keppien kanssa kulkeville. Shakki on laji, jossa erityisryhmät ovat aktiivisesti mukana, joten asia ei ole täysin yhdentekevä.
Pelitilan riittävyys: Areenan tilatarve vv. 2023 – 25 on n. 20 -80 hlöä/tapahtuma ainoana poikkeuksena JSM-finaali kerran (!) vuodessa.
SSL arvioi, että tiloihin mahtuu n. 100 henkilöä - HSL tietää, että arvio on merkittävästi (n. 30%) alakanttiin. Kalustoa hankitaan lisää mikäli tarvetta ilmenee.
Pelitila on malliltaan samanlainen kuin Areenalla nyt – mittasuhteet poikkeavat, joka ratkaistaan kalustesijoittelulla. Varastotilaa on saman verran kuin Areenan kerrosvarastossa nyt– tosin kokonaisuudessaan shakkiväen käytettävissä.
Tilantarpeen arviointi on aina hankalaa, koska jopa pelkästään paikallaan istuvat ihmiset vievät yllättävän paljon tilaa. Jo nyt Areenalla on ollut tilanteita, että sumppuja muodostuu kun joku istuu vähän leveämmin, pitää kävelykeppejään tuolin vieressä tai kaksi leveäharteista/mahakasta jne. pelaajaa sattuu vierekkäin tai seläkkäin. Lisäksi pöytien ympärillä täytyy mahtua liikkumaan, sillä ei kai voida olettaa, ettei mitään yleisöä tms. olisi koskaan. Vai onko uusi linja "juu, tervetuloa milloin vain tutustumaan meidän lajiimme, kunhan ette vain paikalle eksy"? JSM:ssäkin paikalla on vähintään tuomari, kapteenit ja oman joukkueen jäsenet, joiden on pysyttävä ajan tasalla joukkueensa tilanteesta esim. tasapelitarjouksen tullen, joten liikkumista pöytien välillä tulee varmasti. En ymmärrä myöskään, miten pelitila olisi "malliltaan samanlainen kuin Areenalla nyt". Kuvien perusteella kyse on pitkästä ja kapeasta käytävästä, Areenan sali on neliskanttinen.
Neuvottelutila (??): neuvottelut ja kokoukset ovat järjestettävissä pelitilassa tai ns, lisätilassa - pienet jopa tilavassa keittiössä, jossa tapahtumanjärjestäjä pääsääntöisesti tuottaa ja myy päättämällään hinnala kahvia ym.
Tämä vaatisi tarkkaa aikatauluttamista, koska kaikkia kokouksia ei kai ole tarkoitettu sellaisiksi, että kuka tahansa voi niitä kuunnella. Lisäksi kunkin järjestäjän on jätettävä aikaa kahvinkeitolle, joka on aina pois itse turnausjärjestelyihin käytetystä ajasta.
Liikenneyhteydet: Meilahteen on erinomaiset suorat julkisen liikenteen yhteydet esim. Pasilasta ja Espoosta. Maksutonta pysäköintitilaa ainakin viikonloppuisin on n. 500 m säteellä. Mahd. pakolliset kulut korvattavissa toimitsijoille? Tukholmankadulla voi pysähtyä hetkeksi kääntymällä sisäpihaan n. 20 metriä etelään pelipaikan ulko-ovesta, joten esim. juniorien osallistuminen on mahdollista pelihalun riittäessä.
Paikalle on varmasti mainiot yhteydet julkisilla, mutta em. erityisryhmät voivat olla pulma. Onko invataksien pysähtymiselle tilaa ilman että tukkii muun liikenteen? Jos maksutonta pysäköintitilaa kerran on, osoite olisi hyvä tietää. Tai edes ilmansuunta, jotta tietää mihin suuntaan pitää lähteä. Mielenkiintoinen ehdotus on myös kulujen korvaaminen toimitsijoille, tosin se taitaisi syödä heti muutosta tulevaa säästöä, eli edelleen palataan muidenkin esittämään kysymykseen siitä, miksi muutto on niin välttämätön.
Katsojat: normitapahtumissa vain yleiset kilpailumääräykset rajoittavat pelien seurantaa. JSM- yms. tapahtumissa seuranta on mahdollista ensisijaisesti LIVE-järjestelyin?
Mitäs tämä nyt sitten tarkoittaa? Tuleeko kilpailumääräyksiin jatkossa porttikielto katsojille ja linkki kuvayhteyteen, ja omasta pelistä on poistuttava heti takavasemmalle taakseen vilkuilematta?
Pari muutakin asiaa on jäänyt vielä epäselväksi. En itse polta, mutta onko kiinteistössä tupakoitsijoille sopiva paikka? Shakinpelaajista yllättävän moni tuntuu juoksevan tupakalla pelien välissä. Minkä verran on budjetoitu esim. siivoukseen? Vai hoitaako se kuuluisa "joku muu" sen kahvinkeiton ja pullanpaiston ohessa? Lisäksi Tukholmankadun talo on tarkoitettu kulttuuriväelle, ja sitä mainostetaan musiikin harjoitustiloina. Millainen äänieristys siellä on, vai kuuluuko jatkossa Shakkikodin pakkokaraoken tapaan taustamusiikki shakinpeluuseen?
Toimitila-asiaa epäilemättä käsitellään sunnuntaina SSL:n liittokokouksessa Shakkiareenalla. HSL uskoo edelleen, että asiaan on löydettävissä kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.
HSL on jälleen kerran ajamassa muuttoa kuin käärmettä pyssyyn. Luulisi heidän jo edellisestä kerrasta oppineen, että asiasta pitäisi etukäteen puhua kerhojen - joita heidän siis pitäisi edustaa - ja käyttäjien kanssa, vaan ei, asia pidettiin visusti salassa. Miksi ihmeessä? Jos rahasta on pulaa/tilassa vikaa/järjestäjistä pulaa jne. jne., silloin asiasta kerrotaan muillekin, jotta ratkaisuvaihtoehtoja voitaisiin pohtia. Piiri pieni pyörii -kabinetin päätökset eivät tunnu enää kovin toimivalta konseptilta. Ikävä kyllä olen muutenkin alkanut ihmetellä, mikä HSL:n funktio oikeastaan on. Pääkaupunkiseudun kerhojen, pelaajien ja koko Suomen shakin etua se ei näytä ainakaan ajattelevan. Lisäksi ihmetyttää, että Shakkiliitto olisi valmis maksamaan 250 euroa kuukaudessa moisesta tilasta. Mitä se sillä saisi? Tarvittaessa pelitilan SM-kisoja varten ja kokoukset keittiössä, kun joku keittää kahvia vieressä?
Ilse Rönnberg